fbpx

Skupaj z organizacijskim psihologom Kovačič Jan -om raziskujmo kako lahko zaposleni pomagajo podjetju v času krize in spoznanja predstavljamo v rubriki “nasveti psihologa”. Cenim vse, ki kljub zahtevni družbeno ogrožajoči situaciji ostajate na delu. Morda vam pride prav kakšna misel, kako lahko vodje krepijo sodelavce in kako lahko sodelavci poskrbijo za svoje psihično zdravje na delovnem mestu. Situacija je zelo resna in neprijetna. Mnogi hodijo na delo, ker je njihovo delo nujno potrebno za funkcioniranje družbe in države. Mnogi hodijo na delo, ker jim je tako odredil delodajalec. Drugi ostajajo doma in delajo od doma ali pa so ostali brez dela. Vsem pa je skupno, da doživljajo stisko. Kaj lahko storimo, če smo v vlogi vodje ali sodelavca, da bi bila stiska nekoliko manjša.

Prvi nasvet bo enak za vse, tako tiste, ki so na delovnem mestu, kot za tiste, kjer dela trenutno ni: “Pomembno je, da v svojem vedenju vidim smisel in se počutim varno.” Smisel nas ohranja pri razumu in nam omogoča, da smo operativni. Pri tem se mi zdi zelo pomembno, da v tej situaciji vsi zaposleni na prvo mesto postavimo svoje zdravje in zdravje drugih ljudi. Le tako se bomo počutili varno.

Če izvzamemo objektivne elemente varnosti, ki jih ocenijo specialisti za medicino dela in inšpekcija, je hkrati pomembna tudi subjektivna presoja. Pri tem najverjetneje obstajajo razlike o tem, kdaj se počutimo varno in kaj smo pripravljeni storiti, kot tudi to, kakšne dolžnosti imamo v poklicu, ki ga opravljamo. Za vse velja, da je pomembno, da poiščemo smisel v delu in vedenju, za katerega se odločamo. Če bo naš smisel močan, potem bomo krepostni in operativni ne glede na odločitev, ki jo sprejmemo povezano z opravljanjem dela. Ostali nasveti psihologa pa so zapisani spodaj…

 

Kaj lahko storim v vlogi zaposlenega?

Skrb za zdravje. Vedno poskrbite, da se boste na delovnem mestu počutili varno. Naj bo varnost vedno na prvem mestu. Izrazite svoje pomisleke, razložite, kaj vas skrbi in zakaj. Hkrati pa se zavedajte, da se vedno lahko odločite, da ostanete doma, če menite, da ste zboleli in je ogroženo vaše zdravje.

Strpnost. Bodite strpni do svojih sodelavcev in vodij. Menim, da je pomembno, da vsi razumemo, da smo skupaj v tej situaciji, in se drug do drugega vedemo spoštljivo. Tudi vodilni in vodje doživljajo stisko in se spoprijemajo z njo po svojih najboljših močeh. Velika verjetnost je, da ne govorijo o stiski in o rešitvah, ker jih tudi sami še nimajo ali pa jih slabo razumejo. Strpen pogovor brez obtoževanja prinaša več možnosti za uspešno rešitev situacije.

Omejitev socialnih omrežij. Stalno brskanje za informacijami in spremljanje dogajanja nas v veliki meri okupira. Pomembno je, da smo informirani, hkrati pa je pomembno, da smo pozorni na delo in ga opravljamo korektno. Menim, da je smiselno, da omejimo brskanje za informacijami na socialnih omrežjih in tudi prek medijskih portalov. Dostikrat prav brskanje povzroča večjo stisko in bolj burne čustvene odzive, ki pa v tej situaciji niso nujno najbolj zaželeni.

Pohvala. Če delate od doma ali pa ste v podjetju, je pomembno, da se sami pohvalite za opravljeno delo. To boste lažje storili, če boste delovne odgovornosti razdelili na manjše delovne naloge. Opazite priložnosti za “hitre zmage” in si vzemite trenutek, da osmislite, da ste bili uspešni. Podobno svojim sodelavcem in vodjem sporočite pohvalo, če opazite nekaj, pri čemer so bili tudi oni uspešni.

Poskrbite za svoje zdravje in zdravje drugih, najprej fizično, nato pa ne pozabite še na psihično zdravje. Skupaj zmoremo. Ostanite zdravi.

Jan Kovačič, organizacijski psiholog in specializant psihoterapije transakcije analize Je idejni vodja projektov uporabna psihologija, coach in psihoterapevt, ki se ukvarja z zadovoljstvom, zdravjem in zavzetostjo na področju psihologije dela in širše v življenju.

E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

Več o izobraževanju vodij: www.uporabna-psihologija.si/izobraževanje/

Več zanimivih člankov: www.uporabna-psihologija.si/blog/

imate vprašanje?
pišite nam.

Veseli bomo vsakega kontakta in se potrudili, da vam odgovorimo,
vas povabimo na kavo ali čaj in ustvarimo okoliščine za uspešno partnerstvo.

#UporabnaPsihologija

Jan Kovačič, univ. dipl. psih.,
direktor, vodilni svetovovalec in coach

Ljubljana, Slovenija

Mobi: 031-753-802
E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

 

Naziv: Uporabna psihologija in coaching, poslovno svetovanje, d.o.o.
Davčna številka: SI56114257
Matična številka: 9544160000
TRR odprt pri REVOLUT: LT30 3250 0343 7908 2909

BIC REVOLUT: REVOLT21

 

V podjetju tesno sodelujemo tudi z drugimi strokovnjaki in strokovnimi združenji:
Društvo psihologov Slovenije in Društvo študentov psihologije Slovenije
Inštitut za integrativno psihoterapijo in društvom Sinta v okviru SKZP
Slovenskim coaching združenjem

Center za psihodiagnostična sredstva, d.o.o. in Taktika plus d.o.o.
Platformo IXLY za e-coaching in e-testiranje.