fbpx

Skupaj s psihologom in specializantom psihoterapije Kovačič Jan -om raziskujmo moč pozitivnih misli in spoznajmo preprosto vizualizacijo za več fokusa, osebnega miru in moči, občutka samozavesti in doživljanja sprejetosti ter čustva upanja in nenazadnje duševnega ali psihološkega zdravja. Psihološko svetovanje in psihoterapija mnogokrat vključuje razvijanje sposobnosti sprejemanja sebe in sposobnosti vplivanja na svoj miselni tok ter posledično razvijamo sposobnost odločanja v svojem življenju. Pomemben del psihološkega svetovanja in psihoterapije je »psihoedukacija«, kjer se učimo novih vzorcev mišljenja in vedenja s katerimi lahko vplivamo na naše fiziološke in čustvene procese, kot tudi na druge ljudi. 

»Kdor nadzoruje mišljenje, živi polno življenje.« V vsakem trenutku celostno doživljamo sebe, ljudi okoli sebe in svet okoli sebe. V vsakem trenutku se v »celostnem vedenju« prepletajo naše misli, vedenja, čustva in fiziologija (telesni procesi). Zelo pomembno je, da se zavedamo, da imamo svobodno voljo in z njo nadzor samo na svojim mišljenjem in vedenjem. Na čustva in fiziologijo pa imamo samo posredno moč vplivanja. S tem spoznanjem se osredotočimo v orodje, psihoterapevtsko vajo za krepitev moči pozitivnih mislih.

 

VIZUALIZACIJA: »Moč pozitivnih misli«

 Gre za vajo vizualizacijo, kjer se osredotočimo na predstavo, da sebi, svojim bližnjim in vsem ljudem zaželimo tisto, kar potrebujejo ter ob tem opazujemo svoja doživljanja. Vaja bo v vas sprožila občutek večjega zadovoljstva in sprejemanja sebe.

#1 Čas zame: Vzemite si trenutek zase, zaprite oči in se osredotočite na svoje dihanje.

#2 Vdih: Z vsakih vdihom napolnite pljuča se v hrbtenici nekoliko zravnajte. 

#3 Izdih: Z izdihom pa se sprostite in dovolite, da se vaše telo sprosti. 

#4 Doživljanje: Ponovite 10 vdihov in izdihov. Opazujte kako se vaše telo sprošča, kako se počasi zgladijo napetosti. 

#5 Vizualizacija ljube osebe: V svoje misli si prikličite podobo vam ljube osebe. Predstavljajte si jo nasmejano, potrudite, da je vaša predstava čim bolj živa. Nato ji v mislih z vso svojo predanostjo zaželite pozitivne misli. Fokus. Mir. Moč. Samozavest. Sprejetost. Upanje. Zdravje. Enako ponovite za vse vam ljube osebe. 

#6 Vizualizacija znancev: V svoje misli si prikličite podobe vaših znancev. Dovolj je, da vas v vaši predstavi samo obiščejo. Nato jim v mislih z vso svojo predanostjo zaželite pozitivne misli. Fokus. Mir. Moč. Samozavest. Sprejetost. Upanje. Zdravje. 

#7 Vizualizacija sebe: V svoje misli prikličite podobo sebe. Predstavljate se sebe nasmejano in srečno. Potrudite se, da je vaša predstava čim bolj živa. Nato si z vso svojo predanostjo zaželite pozitivne misli. Fokus. Mir. Moč. Samozavest. Sprejetost. Upanje. Zdravje. Enako ponovite za vse vam ljube osebe. 

#8 Vizualizacija dobrega: V svojih mislih si zamislite vse ljudi, živa bitja in cel svet. Dovolj je, da si za trenutek predstavljate življenje na tem svetu. Nato vsem tem bitjem z vso svojo predanostjo zaželite pozitivne misli. Fokus. Mir. Moč. Samozavest. Sprejetost. Upanje. Zdravje. 

#9 Čuječnost: Zaključite vizualizacijo tako, da se ponovno obrnete k sebi. V svoje dihanje. Ponovite nekaj vdihov in izdihov in samo radovedno opazujete kakšna so vaša čustva, kako vam je v tem trenutku. 

#10 Navada: Opisano tehniko ponovite enkrat dnevno. 

 

Opisana vizualizacija predstavlja neko vrsto molitve in krepi doživljanje hvaležnosti, ljubezni in optimizma. Tri koristni vplivi za polno življenje.

Jan Kovačič, organizacijski psiholog in specializant psihoterapije transakcije analize Je idejni vodja projektov uporabna psihologija, coach in psihoterapevt, ki se ukvarja z zadovoljstvom, zdravjem in zavzetostjo na področju psihologije dela in širše v življenju.

E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

Več o psihoterapiji: www.uporabna-psihologija.si/svetovanje-in-psihoterapija/

Več zanimivih člankov: www.uporabna-psihologija.si/blog/

imate vprašanje?
pišite nam.

Veseli bomo vsakega kontakta in se potrudili, da vam odgovorimo,
vas povabimo na kavo ali čaj in ustvarimo okoliščine za uspešno partnerstvo.

#UporabnaPsihologija

Jan Kovačič, univ. dipl. psih.,
direktor, vodilni svetovovalec in coach

Ljubljana, Slovenija

Mobi: 031-753-802
E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

 

Naziv: Uporabna psihologija in coaching, poslovno svetovanje, d.o.o.
Davčna številka: SI56114257
Matična številka: 9544160000
TRR odprt pri REVOLUT: LT30 3250 0343 7908 2909

BIC REVOLUT: REVOLT21

 

V podjetju tesno sodelujemo tudi z drugimi strokovnjaki in strokovnimi združenji:
Društvo psihologov Slovenije in Društvo študentov psihologije Slovenije
Inštitut za integrativno psihoterapijo in društvom Sinta v okviru SKZP
Slovenskim coaching združenjem

Center za psihodiagnostična sredstva, d.o.o. in Taktika plus d.o.o.
Platformo IXLY za e-coaching in e-testiranje.