fbpx

Svetovanje in psihoterapija

Psihoterapija je proces raziskovanja in sprejemanja, pa tudi spreminjanja značilnih vzorcev čustvovanja, mišljenja in vedenja. Vedno se začne s prvim brezplačnim pogovorom, kjer skupaj uskladimo možnosti in cilje, nato pa vsaj na začetku poteka nujno v terapevtskih prostorih Ljubljana Šiška. Pri tem vas spodbujamo, da se obrnete na nas, saj smo v stiku z mnogimi psihologi in psihoterapevti in vam v primeru, da psihoterapija v okviru podjetja Uporabna psihologija ni mogoča, priporočimo kolega. Psihološko svetovanje je pogovor s psihologom ali psihoterapevtom, kjer vam bomo pomagali razumeti širši kontekst stiske in možne poti za soočanje s problemom. Psihološko svetovanje se izvaja na obisku v terapevtskih prostorih v Ljubljana Šiška ali pa preko spletnega kontakta.

CILJ: RAZUMEVANJE in SPREJEMANJE

Psihološko svetovanje

Za psihološko svetovanje se odločite, ko si želite bolje razumeti in sprejemati sebe ter svoje bližnje. Pogovor s psihologom vam bo prinesel vpogled v problemsko situacijo in možne predloge kako lahko stisko tudi bolje obvladate. Psihološko svetovanje navadno traja od enega do treh srečanj.

CENA: 45 EUR na izvedbeno uro (45 minut) 

blank

CILJ: SPREMINJANJE in
OSEBNA RAST

Psihoterapija

Psihoterapija raziskuje vzroke različnih duševnih stisk, kot tudi značilne vzorce doživljanja sebe. Namenjena je razumevanju najbolj zapletenih duševnih procesov in spreminjanju le-teh z namenom premagovanja psiholoških stisk ter izgradnje novih pozitivnih navad. Psihoterapija traja od dveh mesecev do enega leta ali več. Končen cilj je avtentičen občutek sebe in sproščeno, svobodno življenje.

CENA: 50 EUR na izvedbeno uro (45 minut)

PODROČJA DELA

Za psihologa in psihoterapevta je zelo pomembno, da pozna svoje meje. Vključen sem v reden proces supervizije, torej o svojem delu s klienti govorim s strokovnjakom na višjem nivoju. To je pomembno tako zame, za moj osebni razvoj in moje (duševno) zdravje, kot za kliente, ki so pri meni v obravnavi. Na psihološko svetovanje in v psihoterapevtsko delo sem se odločil, da sprejemam:

 

 • Osebe, ki bi si želele biti bolj asertivne. Torej biti bolj prodorne in hkrati še vedno spoštljive pri uveljavljanju sebe.
 • Osebe, ki čutijo različne anksioznosti oziroma strahove, ki jih ovirajo pri sprejemanju odločitev ali vsakdanjem življenju.
 • Osebe, ki si želijo bolje razumeti svoje čustvovanje in bi rade razvile veščine čustvene inteligentnosti in veščine čuječnosti.
 • Osebe, ki se počutijo depresivno in želijo razumeti kako lahko bolje poskrbijo zase.
 • Osebe, ki so doživele izčrpanost ali izgorelost oziroma imajo občutek, da se izgorelosti približujejo.
 • Osebe, ki si želijo ali pa jih čaka karierna sprememba, ob tem pa še ne vedo kako naj jo izpeljejo.
 • Osebe, ki so se znašle sredi medosebnega konflikta in bi želele razumeti kako lahko prispevajo k razreševanju tega stanja.
 • Osebe, ki si želijo ustvariti bolj izpopolnjujoče medosebne odnose in si želijo biti bolj pristni in svobodni ob bližnjih.
 • Osebe, ki doživljajo panične napade in doživljajo različne oblike tesnobe ter si želijo naučiti učinkovite strategije za obvladovanje tesnob.
 • Osebe, ki menijo, da imajo nizko samopodobo in bi si želele razviti bolj sprejemajoč odnos do sebe ter samozavest.
 • Osebe, ki si želijo graditi svojo samozavest ter se v življenju več odločati ter stati za svojimi odločitvami.
 • Osebe, ki imajo določene strahove, za katere menijo, da jih ovirajo pri uresničevanju svojih talentov.
 • Osebe, ki čutijo negativne vplive stresa in se želijo naučiti strategij za obvladovanje stresnih situacij.
 • Osebe, ki doživljajo utrujenost in težko usklajujejo kariero z zasebnim življenjem.
 • Osebe, ki bi se rade naučile zaupati in imajo zaradi tega težave v medosebnih odnosih.

NAČIN DELA

Teoretični model integrativne transakcijske analize temelji na poglobljeni samo-analizi in aktivnemu spoprijemanju s problemskimi situacijami. Integrativna šola poudarja celostni pristop pri delu z ljudmi. Gre za integracijo osebnosti (vzorcev mišljenja, čustvovanja, vedenja, fizioloških sistemom z upoštevanjem socialne in duhovne dimenzije).

Integrativni model povezuje različne pristope k svetovalnemu in psihoterapevtskemu delu (psihoanalitični pogled na človeka, gestalt pogled na celostno vedenje, transakcijsko analitični pogled na sistem medosebnih odnosov in vedenjsko-kognitivni pogled k aktivnemu spreminjanju vedenja). Integrativna šola obenem temelji na empirično podprtih skupnih faktorjih in specifičnih tehnikah, za katere obstajajo znanstvene razlage o njihovi učinkovitosti. Še posebej so v integrativni šoli pomembni dejavniki, ki so skupni različnim psihološkim in psihoterapevtskim šolam:

 • Skupni faktor uspeha, je dober kontakt med psihologom in klientom ne glede na klientovo pojmovno predznanje.
 • Psihoanalitično razumevanje osebnostnega razvoja in razvoja značilnih vzorcev mišljenja, čustvovanja in vedenja oziroma zapletenih zakonitosti duševnosti.
 • Transakcijsko analitično razumevanje medosebnih relacij postavi kontekst za razumevanje klienta v njegovem okolju – posameznika v kontekstu.
 • Humanistični odnos do klienta ima osrednji namen opolnomočenja z iskrenim spoštovanjem in zaupanjem v odnos ter partnerstvo za doseganje cilja.
 • Gestalt pogled na celostno vedenje omogoča stik z »neverbalnimi« izrazi stiske in delo s kreativnimi in aktivnimi metodami v času individualnega coachinga.
 • Vedenjsko-kognitivna usmeritev k aktivnemu spoprijemanju s situacijo pa spodbuja opolnomočenje ob procesu psihoterapije.
blank

Jan Kovačič, specializant psihoterapije transakcije analize
Je idejni vodja projektov uporabna psihologija, coach in psihoterapevt, ki se ukvarja z zadovoljstvom, zdravjem in zavzetostjo na področju psihologije dela in širše v življenju.

E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

Več o psihoterapiji: www.uporabna-psihologija.si/svetovanje-in-psihoterapija/

Več zanimivih člankov: www.uporabna-psihologija.si/blog/

imate vprašanje?
pišite nam.

Veseli bomo vsakega kontakta in se potrudili, da vam odgovorimo,
vas povabimo na kavo ali čaj in ustvarimo okoliščine za uspešno partnerstvo.

Uporabna psihologija, Jan Kovačič s.p.
Trg komandanta Staneta 8, 1000 Ljubljana

Jan Kovačič, univ. dipl. psih.
specializant psihoterapije transakcijske analize

Ljubljana, Slovenija

Mobi: 031-753-802 
E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

 

Naziv: Uporabna psihologija, Jan Kovačič s.p.
Davčna številka: SI73977977
Matična številka: 8604789000
TRR odprt pri NKBM: SI56 0400 1004 7283 512

 

V podjetju tesno sodelujemo tudi z drugimi strokovnjaki in strokovnimi združenji:
Društvo psihologov Slovenije in Društvo študentov psihologije Slovenije
Inštitut za integrativno psihoterapijo in društvom Sinta v okviru SKZP
Slovenskim coaching združenjem
Spletnim portalom Siol s kolumno v okviru rubrike Siol plus

Center za psihodiagnostična sredstva, d.o.o. in Taktika plus d.o.o.
Platformo IXLY za e-coaching in e-testiranje.