fbpx

Svetovanje in psihoterapija

Psihoterapija je proces raziskovanja in sprejemanja, pa tudi spreminjanja značilnih vzorcev čustvovanja, mišljenja in vedenja. Vedno se začne s prvim brezplačnim pogovorom, kjer skupaj uskladimo možnosti in cilje, nato pa vsaj na začetku poteka nujno v terapevtskih prostorih Ljubljana Šiška. Pri tem vas spodbujamo, da se obrnete na nas, saj smo v stiku z mnogimi psihologi in psihoterapevti in vam v primeru, da psihoterapija v okviru podjetja Uporabna psihologija ni mogoča, priporočimo kolega. Psihološko svetovanje je pogovor s psihologom ali psihoterapevtom, kjer vam bomo pomagali razumeti širši kontekst stiske in možne poti za soočanje s problemom. Psihološko svetovanje se izvaja na obisku v terapevtskih prostorih v Ljubljana Šiška ali pa preko spletnega kontakta.

CILJ: RAZUMEVANJE in SPREJEMANJE

Psihološko svetovanje

Za psihološko svetovanje se odločite, ko si želite bolje razumeti in sprejemati sebe ter svoje bližnje. Pogovor s psihologom vam bo prinesel vpogled v problemsko situacijo in možne predloge kako lahko stisko tudi bolje obvladate. Psihološko svetovanje navadno traja od enega do treh srečanj.

CENA: 60 EUR na izvedbeno uro (45 minut) 

blank

CILJ: SPREMINJANJE in
OSEBNA RAST

Psihoterapija

Psihoterapija raziskuje vzroke različnih duševnih stisk, kot tudi značilne vzorce doživljanja sebe. Namenjena je razumevanju najbolj zapletenih duševnih procesov in spreminjanju le-teh z namenom premagovanja psiholoških stisk ter izgradnje novih pozitivnih navad. Psihoterapija traja od dveh mesecev do enega leta ali več. Končen cilj je avtentičen občutek sebe in sproščeno, svobodno življenje.

CENA: 60 EUR na izvedbeno uro (45 minut)

PODROČJA DELA

Za psihologa in psihoterapevta je zelo pomembno, da pozna svoje meje. Vključen sem v reden proces supervizije, torej o svojem delu s klienti govorim s strokovnjakom na višjem nivoju. To je pomembno tako zame, za moj osebni razvoj in moje (duševno) zdravje, kot za kliente, ki so pri meni v obravnavi. Na psihološko svetovanje in v psihoterapevtsko delo sem se odločil, da sprejemam:

 

 • Osebe, ki bi si želele biti bolj asertivne. Torej biti bolj prodorne in hkrati še vedno spoštljive pri uveljavljanju sebe.
 • Osebe, ki čutijo različne anksioznosti oziroma strahove, ki jih ovirajo pri sprejemanju odločitev ali vsakdanjem življenju.
 • Osebe, ki si želijo bolje razumeti svoje čustvovanje in bi rade razvile veščine čustvene inteligentnosti in veščine čuječnosti.
 • Osebe, ki se počutijo depresivno in želijo razumeti kako lahko bolje poskrbijo zase.
 • Osebe, ki so doživele izčrpanost ali izgorelost oziroma imajo občutek, da se izgorelosti približujejo.
 • Osebe, ki si želijo ali pa jih čaka karierna sprememba, ob tem pa še ne vedo kako naj jo izpeljejo.
 • Osebe, ki so se znašle sredi medosebnega konflikta in bi želele razumeti kako lahko prispevajo k razreševanju tega stanja.
 • Osebe, ki si želijo ustvariti bolj izpopolnjujoče medosebne odnose in si želijo biti bolj pristni in svobodni ob bližnjih.
 • Osebe, ki doživljajo panične napade in doživljajo različne oblike tesnobe ter si želijo naučiti učinkovite strategije za obvladovanje tesnob.
 • Osebe, ki menijo, da imajo nizko samopodobo in bi si želele razviti bolj sprejemajoč odnos do sebe ter samozavest.
 • Osebe, ki si želijo graditi svojo samozavest ter se v življenju več odločati ter stati za svojimi odločitvami.
 • Osebe, ki imajo določene strahove, za katere menijo, da jih ovirajo pri uresničevanju svojih talentov.
 • Osebe, ki čutijo negativne vplive stresa in se želijo naučiti strategij za obvladovanje stresnih situacij.
 • Osebe, ki doživljajo utrujenost in težko usklajujejo kariero z zasebnim življenjem.
 • Osebe, ki bi se rade naučile zaupati in imajo zaradi tega težave v medosebnih odnosih.

NAČIN DELA

Teoretični model integrativne transakcijske analize temelji na poglobljeni samo-analizi in aktivnemu spoprijemanju s problemskimi situacijami. Integrativna šola poudarja celostni pristop pri delu z ljudmi. Gre za integracijo osebnosti (vzorcev mišljenja, čustvovanja, vedenja, fizioloških sistemom z upoštevanjem socialne in duhovne dimenzije).

Integrativni model povezuje različne pristope k svetovalnemu in psihoterapevtskemu delu (psihoanalitični pogled na človeka, gestalt pogled na celostno vedenje, transakcijsko analitični pogled na sistem medosebnih odnosov in vedenjsko-kognitivni pogled k aktivnemu spreminjanju vedenja). Integrativna šola obenem temelji na empirično podprtih skupnih faktorjih in specifičnih tehnikah, za katere obstajajo znanstvene razlage o njihovi učinkovitosti. Še posebej so v integrativni šoli pomembni dejavniki, ki so skupni različnim psihološkim in psihoterapevtskim šolam:

 • Skupni faktor uspeha, je dober kontakt med psihologom in klientom ne glede na klientovo pojmovno predznanje.
 • Psihoanalitično razumevanje osebnostnega razvoja in razvoja značilnih vzorcev mišljenja, čustvovanja in vedenja oziroma zapletenih zakonitosti duševnosti.
 • Transakcijsko analitično razumevanje medosebnih relacij postavi kontekst za razumevanje klienta v njegovem okolju – posameznika v kontekstu.
 • Humanistični odnos do klienta ima osrednji namen opolnomočenja z iskrenim spoštovanjem in zaupanjem v odnos ter partnerstvo za doseganje cilja.
 • Gestalt pogled na celostno vedenje omogoča stik z »neverbalnimi« izrazi stiske in delo s kreativnimi in aktivnimi metodami v času individualnega coachinga.
 • Vedenjsko-kognitivna usmeritev k aktivnemu spoprijemanju s situacijo pa spodbuja opolnomočenje ob procesu psihoterapije.
blank

Jan Kovačič, specializant psihoterapije transakcije analize
Je idejni vodja projektov uporabna psihologija, coach in psihoterapevt, ki se ukvarja z zadovoljstvom, zdravjem in zavzetostjo na področju psihologije dela in širše v življenju.

E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

Več o psihoterapiji: www.uporabna-psihologija.si/svetovanje-in-psihoterapija/

Več zanimivih člankov: www.uporabna-psihologija.si/blog/

imate vprašanje?
pišite nam.

Veseli bomo vsakega kontakta in se potrudili, da vam odgovorimo,
vas povabimo na kavo ali čaj in ustvarimo okoliščine za uspešno partnerstvo.

#UporabnaPsihologija

Jan Kovačič, univ. dipl. psih.,
direktor, vodilni svetovovalec in coach

Ljubljana, Slovenija

Mobi: 031-753-802
E-pošta: jan@uporabna-psihologija.si

 

Naziv: Uporabna psihologija in coaching, poslovno svetovanje, d.o.o.
Davčna številka: SI56114257
Matična številka: 9544160000
TRR odprt pri REVOLUT: LT30 3250 0343 7908 2909

BIC REVOLUT: REVOLT21

 

V podjetju tesno sodelujemo tudi z drugimi strokovnjaki in strokovnimi združenji:
Društvo psihologov Slovenije in Društvo študentov psihologije Slovenije
Inštitut za integrativno psihoterapijo in društvom Sinta v okviru SKZP
Slovenskim coaching združenjem

Center za psihodiagnostična sredstva, d.o.o. in Taktika plus d.o.o.
Platformo IXLY za e-coaching in e-testiranje.